Přecházíme na PHP 7

PHP jako skriptovací jazyk velmi rozšířený při tvorbě webových stránek a aplikací používáme i my. Jeho výhodou je rozsáhlá knihovna funkcí, rozšířené frameworky a dobrá podpora na hostingových serverech. Na druhou stranu rozhodně dosud nepatřil mezi jazyky nejrychlejší. Z pohledu vývojáře pak zcela jistě zamrzí i nekonzistentní pojmenování nativních funkcí nebo samotné vlastnosti skriptovacího jazyka, jako je třeba chybějící deklarace proměnných a s tím spojené téměř nulové řešení datových typů.

Marie Dresslerová

Když zmiňujeme rychlost PHP, má to svůj význam. Před zveřejněním PHP 7 kolovaly informace, že nová verze má být 2x rychlejší než verze PHP 5.6, což je u jazyka, který pracoval s obyčejným switchem tak špatně, že bylo mnohem výhodnější uchýlit se k „prasácké“ soustavě ifů a elsů, významný krok vpřed. PHP 7 vyšlo na novém enginu (interpret PHP, ne nadarmo psaný v jazyce C) s názvem PHP#NG (Next Generation). Jeho vylepšený výkon je oproti Zend Engine II, který pohání například verzi 5.6, doopravdy znát a slib o dvojnásobné rychlosti tedy vývojáři splnili. Jistě, jsou zde určité zádrhely ve smyslu kompatibility s PHP 5.6: Například jiné zacházení s chybami a s proměnnými (především se jedná o nepřímé proměnné, vlastnosti a funkce), byly odebrány některé funkce a rozrostl se seznam rezervovaných názvů, tj. slova/výrazy, které nelze použít jako názvy tříd, či funkcí. Toto je velmi důležité, neboť jde o výrazy, které mají samy o sobě nějakou funkci, například nově přidané „string“, „bool“, „int“ a „float“ představují datový typ, „NULL“, „TRUE“ a „FALSE“ jsou pak obecně uznávané hodnoty. Nemožnost takto pojmenovat třídy či funkce má za následek nejen zpřehlednění kódu, ale také se tím zamezuje možným kolizím. Programátory jistě potěší deklarace návratových typů funkcí, nové operátory, či anonymní třídy. Klienti zas mohou ocenit dvojnásobnou rychlost, která je skutečně dvojnásobná.

Jak si s těmito změnami poradí naše CMS? Zend oznámil, že Zend Framework 1.12, na kterém je EIP postaven, je s PHP 7 plně kompatibilní. Samozřejmě, že bude potřeba důkladného otestování, nicméně už teď je známo, že bychom s přechodem neměli mít větší potíže, v ideálním případě potíže žádné. Pouštíme se tedy do testování a pokud bude vše probíhat hladce, budeme nasazovat na PHP 7 co nejdříve.

O autorovi

Podobné

Článek
22. 12. 2020 Obecné

PF 2021

Stejně jako v minulých letech jsme se i letos místo rozesílání papírových PF a rozdávání dárečků rozhodli podpořit charitativní projekt. Každý rok vybíráme…
číst více
Článek
14. 5. 2013 Obecné

Proč mít kvalitní webovou prezentaci?

Znáte základní poučku marketingu, která říká, že zboží se samo neprodá? To platí od doby, kdy je nadbytek zboží i služeb a bude to platit čím dál více. Obecně…
číst více
Článek
20. 12. 2019 Obecné

PF 2020

Přejeme vše nejlepší do roku 2020 a děkujeme, že díky vám můžeme dělat radost tam, kde je jí nejvíce potřeba.
číst více