4 důvody, proč zvolit responsivní design webu

Responsivní web je založen na technologiích, které automaticky uzpůsobí obsah pro zařízení s displeji různých velikostí. Stává se nutností pro každého, kdo chce provozovat úspěšné webové stránky či aplikace. Pojďme se podívat na 4 zásadní důvody, proč tento přístup zvolit při redesignu stávajícího, nebo návrhu nového webu.

Lukáš Chadraba

Inovační a produktový designer

1) Návštěvnost z mobilů a tabletů neustále roste

Za posledních 5 let enormně vzrostl počet chytrých telefonů a tabletů v populaci. Celosvětově se zvýšil počet návštěv webových z stránek z mobilu a tabletu až na současných cca 45%. V Evropě je to aktuálně přes 31%. V Česku v lednu 2016 podle Netmonitoru, měřícího nejnavštěvovanější české portály, navštívilo 6,7 milionu reálných uživatelů internet z počítače, přibližně 3,1 milionu z mobilu a 1,3 milionu z tabletu. 

2) Mobil a tablet jako běžná součást života

S vlastnictvím chytrého telefonu se mění uživatelské zvyklosti. V ranních hodinách je dominantní návštěvnost z mobilních zařízení, v pracovní čas dominuje počítač a večer v pohodlí lidé volí nejčastěji tablet a smartphone. Vyplývá to z průzkumu Comcore z Velké Británie. Největší dopad na lidský život je viditelný u nastupujících generací – tzv. generace Y a Z; jde o mladé do 25 let. 42% účastníků studie společnosti Cisco uvedlo, že bez možnosti použít smartphone připojený k internetu by se cítili, jako by jim něco důležitého chybělo. U generace Z je návyk na mobilní zařízení, neustálou potřebu být online, sdílet na sociálních sítích svoje zážitky a nakupovat online ještě viditelnější. Mobilní telefon se stal novým prodejním a reklamním kanálem. Zvláště při lokálním použití v terénu roste potřeba rychlého vyhledávání informací, ubytování, dopravních informací, rezervace restaurace, vyhledávání poboček… Podle Googlu při vyhledávání lokálních informací dominují právě mobilní zařízení. Uživatelé dnes běžně využívají během dne několik různě velkých zařízení. Podle Latitude si 61% uživatelů vytvoří lepší názor na značku, pokud s ní získají dobrou zkušenost také v mobilu. Právě responsivní design vám umožní doručovat totožný uživatelský komfort na všech zařízeních. 

3) Jeden web na milionech zařízení

Responsivní web design umožňuje mít jednu webovou adresu, jednu url adresu stránky a jeden zdrojový kód pro všechna zařízení. Vývoj a údržba webu je tedy levnější a rychlejší, na rozdíl od odlišných přístupů, kdy se pro každé zařízení dynamicky generují různé kódy, nebo je dokonce tvořena speciální mobilní verze. O dalších možnostech přístupu k tvorbě webů jsme v říjnu psali v článku Responsivní či adaptivní design? Responsivní přístup umožňuje nejen optimalizaci pro mobilní telefony, tablety a různé velikosti monitorů u počítačů, ale i pro opravdu velké monitory, televize a herní konzole.

4) Když vyhledáváte obsah z mobilního zařízení, google upřednostňuje weby připravené pro mobilní zařízení

Dominantní vyhledávač Google v létě 2015 změnil svoje algoritmy a při vyhledávání z mobilního zařízení upřednostňuje weby připravené pro mobilní zařízení, k čemuž doporučuje responsivní web design. Nemít web tzv. „mobile-friendly“ může tedy znamenat také to, že se na něj zákazník z vyhledávače vůbec z mobilního zařízení nedostane.



Zdroj:
https://developers.google.com/webmasters/mobile-sites/

O autorovi

Lukáš Chadraba

Inovační a produktový designer

Jsem inovační a produktový designer. Zaměřující se na návrhy produktů, služeb a procesů. Dále na Design systémy a škálovatelný design ve firmách. V Designdevu hledám nové technologie a jejich využití u našich klientů.

Podobné

Článek
22. 12. 2020 Obecné

PF 2021

Stejně jako v minulých letech jsme se i letos místo rozesílání papírových PF a rozdávání dárečků rozhodli podpořit charitativní projekt. Každý rok vybíráme…
číst více
Článek
14. 5. 2013 Obecné

Proč mít kvalitní webovou prezentaci?

Znáte základní poučku marketingu, která říká, že zboží se samo neprodá? To platí od doby, kdy je nadbytek zboží i služeb a bude to platit čím dál více. Obecně…
číst více
Článek
20. 12. 2019 Obecné

PF 2020

Přejeme vše nejlepší do roku 2020 a děkujeme, že díky vám můžeme dělat radost tam, kde je jí nejvíce potřeba.
číst více